Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Według tradycyjnego przepisu babci Irenki, kartacze nadziewa się surowym mięsem, przez co farsz pozostaje bardziej wilgotny i wyrazisty w smaku. Jednak sukcesem do idealnych klusek są proporcje, dlatego trzymaj się gramatury, a wówczas powinny wyjść znakomite.
Smaczny, soczysty filet z kurczaka w sosie pietruszkowym podany z ziemniakami...
Odsłon: 629
Pyszne , szybkie pączki z sera z dodatkiem wiórek kokosowych swoim smakiem i...
Odsłon: 1597
Zupa ta nie wymaga dużo pracy ani czasu - a do tego jest tania i zawiera niew...
Odsłon: 313
Przepyszna do codziennych i imprezowych kanapek.
Odsłon: 5183
Bardzo smaczne mięso kanapkowe! Idealnie sprasowane, soczyste i wyborne w smaku.
Odsłon: 1406
Cały obiad z warzywami bez tłuszczu z patelni, mięso jest soczyste i rozpływa...
Odsłon: 2257
Smaczny, soczysty filet z kurczaka w sosie pietruszkowym podany z ziemniakami...
Odsłon: 629
Pyszne , szybkie pączki z sera z dodatkiem wiórek kokosowych swoim smakiem i...
Odsłon: 1597
Zupa ta nie wymaga dużo pracy ani czasu - a do tego jest tania i zawiera niew...
Odsłon: 313
Przepyszna do codziennych i imprezowych kanapek.
Odsłon: 5183
Bardzo smaczne mięso kanapkowe! Idealnie sprasowane, soczyste i wyborne w smaku.
Odsłon: 1406
Cały obiad z warzywami bez tłuszczu z patelni, mięso jest soczyste i rozpływa...
Odsłon: 2257
Składniki
Ugotowane ziemniaki rozgnieć na gładką masę.
Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wyłóż na sitko i porządnie odciśnij. Z soku spod ziemniaków na samym dnie naczynia wytrąci się skrobia, zachowaj ją, będzie potrzebna do ciasta.
Połącz ze sobą oba rodzaje ziemniaków. Wsyp do nich mąkę, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj 3 łyżki skrobi – zagnieć ciasto.
Cebulę na farsz zmiksuj lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do mięsa wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Całość wymieszaj.
Z gotowego ciasta odrywaj kawałki, spłaszcz na dłoni, aby przybrały kształt placka. Na środek wykładaj farsz. Całość zaklej formując kształt kartaczy.
Kluski gotuj w osolonej wodzie przez 20-25 minut. Czas gotowania jest uzależniony od wielkości kartaczy.
Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Przesmaż na złoto rozgrzanej patelni.
Kartacze podawaj z omastą z boczku i cebuli.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Sznycel wiedeński
Dania główne
Rosół z kaczki
Dania główne
Pieczone kotlety z kurczaka z warzywami
Dania główne
Zapiekanka z zupek chińskich
Sznycel wiedeński
Sznycel wiedeński z cielęciny jest bardzo delikatny i soczysty. Najlepiej sma...
Odsłon: 1472
Rosół z kaczki
Pyszny rosół, idealne na obiad.
Odsłon: 89