Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kartacze, cepeliny, kołduny, pyzy… W sieci można znaleźć mnóstwo przepisów na pyszne, ziemniaczane kluski z mięsem. Trudno się jednak połapać, czym różnią się od siebie. Jak przygotować tradycyjne, kresowe kartacze? Przepis babci powinien rozwiać wszelkie wątpliwości!
Mocno uzależniający koktajl. Jest pyszny! Mega pyszny! Jest też trochę kalory...
Odsłon: 65
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 397
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 46
To pomysł na szybkie i smaczne danie - idealne na kolację lub obiad. Sos jest...
Odsłon: 85
Mocno uzależniający koktajl. Jest pyszny! Mega pyszny! Jest też trochę kalory...
Odsłon: 65
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 397
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 46
To pomysł na szybkie i smaczne danie - idealne na kolację lub obiad. Sos jest...
Odsłon: 85
Składniki
Zmiel oba rodzaje mięsa. Dodaj majeranek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Obierz cebulę i pokrój w kosteczkę. Zeszklij na oleju. Dodaj do mięsa i dokładnie wymieszaj.
Rozgnieć na purée ugotowane ziemniaki. Surowe zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odciśnij z nich do miski sok (możesz posłużyć się w tym celu np. tetrową pieluchą). Poczekaj, aż na dno naczynia opadnie skrobia. Odlej wodę, a skrobię dodaj z powrotem do ziemniaków.
Połącz surowe ziemniaki z ugotowanymi i odrobiną soli (do smaku). W powstałej masy odejmij około ¼ – tak, by powstał dołek. Zasyp go mąką ziemniaczaną (nie pszenną!). Dodaj z powrotem odłożoną porcję ziemniaków i zagnieć całość na jednolite ciasto.
Podziel ciasto na 8-10 części. Uformuj z nich okrągłe placuszki. Na każdy nałóż porcję mięsa. Zlep placuszki w podłużne kluski. Włóż je do dużego garnka z lekko osoloną, gotującą się wodą. Gotuj kartacze przez pół godziny.
W międzyczasie pokrój boczek w paseczki i wysmaż na rumiano na patelni. Podawaj kartacze gorące, okraszone boczkiem.