Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kartacze, cepeliny, kołduny, pyzy… W sieci można znaleźć mnóstwo przepisów na pyszne, ziemniaczane kluski z mięsem. Trudno się jednak połapać, czym różnią się od siebie. Jak przygotować tradycyjne, kresowe kartacze? Przepis babci powinien rozwiać wszelkie wątpliwości!
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2171
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 141
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 244
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2171
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 141
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 244
Składniki
Zmiel oba rodzaje mięsa. Dodaj majeranek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Obierz cebulę i pokrój w kosteczkę. Zeszklij na oleju. Dodaj do mięsa i dokładnie wymieszaj.
Rozgnieć na purée ugotowane ziemniaki. Surowe zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odciśnij z nich do miski sok (możesz posłużyć się w tym celu np. tetrową pieluchą). Poczekaj, aż na dno naczynia opadnie skrobia. Odlej wodę, a skrobię dodaj z powrotem do ziemniaków.
Połącz surowe ziemniaki z ugotowanymi i odrobiną soli (do smaku). W powstałej masy odejmij około ¼ – tak, by powstał dołek. Zasyp go mąką ziemniaczaną (nie pszenną!). Dodaj z powrotem odłożoną porcję ziemniaków i zagnieć całość na jednolite ciasto.
Podziel ciasto na 8-10 części. Uformuj z nich okrągłe placuszki. Na każdy nałóż porcję mięsa. Zlep placuszki w podłużne kluski. Włóż je do dużego garnka z lekko osoloną, gotującą się wodą. Gotuj kartacze przez pół godziny.
W międzyczasie pokrój boczek w paseczki i wysmaż na rumiano na patelni. Podawaj kartacze gorące, okraszone boczkiem.