Do góry

Dania główne Przepis na:

Kartoflak czyli babka ziemniaczana

Kartoflak czyli babka ziemniaczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 18277

Dodano:

Odsłon: 2101

Chrupiąca z wierzchu i delikatna w środku. Idealnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno pod warunkiem że się coś ostanie. Polecam każdemu smakoszowi ziemniaków.

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 kubek śmietany kremówki (250 ml)
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 4 jajka
  • sól i pieprz
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kartoflak czyli babka ziemniaczana

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody.

  2. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Do podsmażanego boczku dodajemy pokrojone w kostkę cebule i lekko podsmażamy.

  3. Podsmażony boczek z cebulką dodajemy do odciśniętych ziemniaków razem z jajkami, śmietaną, pieprzem i solą.

  4. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na dużą blaszkę posmarowaną olejem.

  5. Kartoflaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 45-60 minut. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń