Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Będąc w Austrii trafiłem służbowo do maleńkiej wioski Kals u podnóża najwyższej austriackiej góry Glossglockner (Wysokie Taury, Wschodni Tyrol). Zjadłem tam pyszne i sycące knedle serowe. Postarałem się je odtworzyć, z jedną małą (?) różnicą - zastosowałem inny ser. Zamiast tyrolskiego bergkäse - polski oscypek i bryndzę. Na fotoreportaż zapraszam na http://kuchennedrzwi.blogspot.com/2013/09/kals-am-glossglockner-wschodni-tyrol.html
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1214
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457762
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1471
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2281
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 589
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1214
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457762
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1471
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2281
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 589
Składniki
Czerstwą bagietkę pokrój w kostkę i podsusz (może być w piekarniku). Suchą bułkę wsyp do miski, dolej mleko, jajka, przemieszaj i odstaw. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i zeszklij na nim cebulę. Przełóż razem z tłuszczem do bułki.
Dołóż do miski starty oscypek, bryndzę i dosyp mąki - to musisz robić na wyczucie - tyle, aby ciasto dało się formować i nie było zbyt kleiste. Wyrabiaj ręką. Dopraw do smaku dość dużą ilością gałki muszkatołowej. Uważaj z solą, bo sery są już mocno słone. Natrzyj ręce mąką i formuj okrągłe knedle. Odłóż na posypaną mąką deskę. Zagotuj lekko osoloną wodę i na wrzątek wrzucaj knedle. Mieszaj od czasu do czasu, aby nie przywarły do dna. Po wypłynięciu knedli na powierzchnię gotuj jeszcze 3- 4 minuty. Podawaj podlane masłem z posiekanym szczypiorkiem.
Jedząc, podziwiaj panoramę Alp :-)