Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Będąc w Austrii trafiłem służbowo do maleńkiej wioski Kals u podnóża najwyższej austriackiej góry Glossglockner (Wysokie Taury, Wschodni Tyrol). Zjadłem tam pyszne i sycące knedle serowe. Postarałem się je odtworzyć, z jedną małą (?) różnicą - zastosowałem inny ser. Zamiast tyrolskiego bergkäse - polski oscypek i bryndzę. Na fotoreportaż zapraszam na http://kuchennedrzwi.blogspot.com/2013/09/kals-am-glossglockner-wschodni-tyrol.html
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1415
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 67
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12265
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1415
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 67
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12265
Składniki
Czerstwą bagietkę pokrój w kostkę i podsusz (może być w piekarniku). Suchą bułkę wsyp do miski, dolej mleko, jajka, przemieszaj i odstaw. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i zeszklij na nim cebulę. Przełóż razem z tłuszczem do bułki.
Dołóż do miski starty oscypek, bryndzę i dosyp mąki - to musisz robić na wyczucie - tyle, aby ciasto dało się formować i nie było zbyt kleiste. Wyrabiaj ręką. Dopraw do smaku dość dużą ilością gałki muszkatołowej. Uważaj z solą, bo sery są już mocno słone. Natrzyj ręce mąką i formuj okrągłe knedle. Odłóż na posypaną mąką deskę. Zagotuj lekko osoloną wodę i na wrzątek wrzucaj knedle. Mieszaj od czasu do czasu, aby nie przywarły do dna. Po wypłynięciu knedli na powierzchnię gotuj jeszcze 3- 4 minuty. Podawaj podlane masłem z posiekanym szczypiorkiem.
Jedząc, podziwiaj panoramę Alp :-)