Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy majówka w pełni, słońce rozleniwia a jednak trzeba coś ugotować dla rodziny – to danie jest idealne. Przygotujesz je szybciutko, dosłownie w 20 minut. Tutaj proporcje na 4 osoby.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 460
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2781
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1666
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14501
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 460
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2781
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1666
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14501
Składniki
Potrzebujemy garnka do ugotowania kaszy i rondelka do podduszenia warzyw. W garnku nastawiamy wodę, solimy ją i czekamy aż się zagotuje.
W tym czasie myjemy cukinię i paprykę i kroimy je. Papryka, po usunięciu gniazd nasiennych zostaje pokrojona w grubą kostkę, a cukinia w półtalarki. Przygotowujemy też suszone pomidory, krojąc je w wąskie paski. A cebulę – w drobną kostkę – nie chcemy aby zdominowała dnie, jest tylko dodatkiem podnoszącym smak.
Kiedy woda na kaszę zagotuje się, wrzucamy 4 torebki i nastawiamy minutnik na 15 minut. Przygotowujemy zioła – listki bazylii i oregano siekamy – będziemy nim posypywać gotowe danie. Oczywiście możecie też użyć innych ziół. My akurat bardzo lubimy to „włoskie” zestawienie. Gałązki oregano są bardzo dekoracyjne, można zostawić ich kilka do położenia przy gotowym daniu.
Po 5 minutach od wrzucenia kaszy do wody, do rondelka wlewamy 3 łyżki oleju i po jego porządnym rozgrzaniu szklimy na nim cebulę. Potem wrzucamy paprykę (jest najtwardsza ze wszystkich warzyw i wymaga odrobinę dłuższego duszenia), a po 3-4 minutach – cukinię. Pomidory suszone trafiają do rondla na koniec – dosłownie 1-2 minutę przed końcem. Solimy do smaku.
Kaszę po ugotowaniu wysypujemy z torebek do tego samego garnka, w którym gotowała się. Przekładamy do niego zawartość rondelka, delikatnie mieszamy i zostawiamy pod przykrywką na 1-2 minuty.
Kiedy wszystko jest już gotowe i pachnące, wykładamy danie na talerze i posypujemy je posiekanymi ziołami. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. I ot, cała filozofia:)