taką kaszę przygotowuję zawsze na wigilię ale to jest tak pyszne i szybkie danie, że gotuję je czasem poza świętami, zjedzenie tej potrawy w wigilię podobno gwarantuje dostatek i bogactwo :)
Kasza jaglana z bakaliami
Składniki
- kasza jaglana 1 szkl
- mleko 2 % 2-2,5 szkl
- sól szczypta
- rodzynki, żurawina, morele
Składniki
- kasza jaglana 1 szkl
- mleko 2 % 2-2,5 szkl
- sól szczypta
- rodzynki, żurawina, morele

Etapy przygotowania
1. kaszę zalać gorącą wodą, następnie przelać zimną, potem znowu gorącą i zimną ( tak przepłukana kasza nie będzie gorzka), 2. kaszę zalać 2 szkl mleka, dodać szczyptę soli, gotować na małym ogniu do miękkości, ( w razie konieczności dodać mleka lub wody), na koniec dodać bakalie, chwile jeszcze podgrzewać, żeby bakalie namiękły, smacznego
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 184

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 587

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 628
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 184

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 587

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 628



Składniki
- kasza jaglana 1 szkl
- mleko 2 % 2-2,5 szkl
- sól szczypta
- rodzynki, żurawina, morele
1. kaszę zalać gorącą wodą, następnie przelać zimną, potem znowu gorącą i zimną ( tak przepłukana kasza nie będzie gorzka), 2. kaszę zalać 2 szkl mleka, dodać szczyptę soli, gotować na małym ogniu do miękkości, ( w razie konieczności dodać mleka lub wody), na koniec dodać bakalie, chwile jeszcze podgrzewać, żeby bakalie namiękły, smacznego
Pyszotka:)