Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sentymentalny powód do lat dzieciństwa. Ewa Wachowicz jako mała dziewczynka często jadała ryż z jabłkami przygotowywany przez jej mamę. Sama chętnie korzystała z tego przepisu i serwowała tę potrawę swojej córce. W 478. odcinku swojego autorskiego programu "Ewa gotuje" zdradziła, jak wykorzystać ryż bądź kaszę z poprzedniego obiadu i wyczarować z nich pyszny obiad.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 226
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 740
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 914
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 226
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 740
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 914
Składniki
Kaszę wsypać na suchą patelnię i prażyć przez kilka minut mieszając od czasu do czasu. Przełożyć na gęste sito i przepłukać pod bieżącą wodą (ten zabieg pozwoli pozbyć się goryczki). Odcedzić i wrzucić do garnka. Zalać mlekiem, uperfumować cukrem waniliowym, posolić, dodać masło i na średnim ogniu gotować przez 15 minut. Po tym czasie wyłączyć kuchenkę, przykryć i poczekać jeszcze 5 minut.
Połowę ugotowanej kaszy przełożyć do żaroodpornego rondelka lub naczynia wysmarowanego masłem. Nałożyć centymetrową warstwę jabłek. Przyprawić cynamonem i nałożyć drugą warstwę jabłek, przyprawić cynamonem i przykryć resztą kaszy.
Jajko roztrzepać ze śmietanką. Przelać do naczynia z kaszą i jabłkami. Na wierzch dać trochę masła.
Zapiekać przez 40-45 minut w temp. 180 st. C.