Do góry

Dania główne Przepis na:

Kasza jaglana z warzywami

Kasza jaglana z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4304

Dodano:

Odsłon: 14195

Podsmażone warzywa w typie sycylijskiej caponaty podane z kaszą jaglaną. Pyszny i bardzo pożywny obiad. Zawiera wszystko, co powienien zawierać pełnowartościowy posiłek.

Składniki

  • bakłażan
  • cukinia
  • czerwona papryka
  • pół brokuła
  • czerwona cebula
  • spora garść orzechów (pomieszałem pistacje z włoskimi)
  • łyżka kaparów
  • łyżka cukru
  • łyżka octu balsamicznego
  • pół szklanki oliwy
  • szklanka kaszy jaglanej
  • sól, pieprz - do smaku
  • OPCJA: można dodać surową, pozbawioną osłonek kiełbasę lub pokrojone drobno mięso z obiadu - np. u mnie karkówkę z grilla.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Umytego bakłażana pokrój w dużą kostkę. Podsmaż na kilku łyżkach oliwy i zdejmij z patelni.

  2. Na tę samą patelnię wlej znów kilka łyżek oliwy i podsmaż na niej posiekaną cebulę i pokrojoną w dużą kostkę paprykę.

  3. Kiedy cebula lekko się zrumieni, dodaj pokrojoną w dużą kostkę cukinię i podzielonego na małe różyczki brokuła.
    Duś na niedużym ogniu, aż warzywa zmiękną.

  4. Włóż na patelnie usmażonego wcześniej bakłażana. Jeżeli dodajesz kiełbasę lub mięso - to teraz.
    Smaż, aż wyrówna się temperatura wszystkich składników.

  5. Dodaj orzechy, kapary, ocet balsamico i cukier. Wymieszaj, podsmaż chwilę, aż potrawa straci ostry octowy zapach.
    Dopraw do smaku.

  6. Podawaj z ugotowaną oddzielnie kaszą jaglaną (wg przepisu na opakowaniu)
    Posyp natką pietruszki lub zieloną cebulką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zazula1 29 marca 2014 Moje ulubione warzywa plus kasza,takiego zestawu nie próbowałam,czas to nadrobić.Wygląda bardzo zachęcająco:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń