Do góry

Dania główne Przepis na:

Kasza z kurkami i parmezanem w sosie śmietanowym

Kasza z kurkami i parmezanem w sosie śmietanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 6660

Dodano:

Odsłon: 2020

Pomysł na lekkie i pyszne danie.

Składniki

  • 1 woreczek kaszy gryczanek
  • 2-3 garście kurek
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 malutka cebula
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • oliwa z oliwek (ja użyłam oliwy truflowej)
  • łyżka masła
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przykrywamy garnek przykrywką, żeby napęczniała.

  2. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy szczyptę tymianku i podsmażamy cebulę do momentu aż sie zeszkli.

  3. Do cebuli dodajemy umyte i oczyszczone kurki. Nie kroimy ich wcześniej - dodajemy w całości.

  4. Do kurek i cebuli dodajemy łyżkę masła i smażymy do momentu, aż kurki sie zezłocą.

  5. Patelnię zdejmujemy z ognia, odkładamy kilka kurek na talerz (posłużą nam do dekoracji). Na patelnię zaś wlewamy 2 łyżki śmietany i 3/4 startego parmezanu. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy 3/4 posiekanej natki pietruszki. Mieszamy.

  6. Do miseczek nakładamy kaszę, na niej układamy kurki w sosie śmietanowym. Dekorujemy pozostałymi, podsmażonymi kurkami, posypujemy parmezanem i natką pietruszki.

  7. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń