Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kipi kasza, a groch nie. Dziś przepis na prażoną, gryczaną. Z prostym miksem jesiennych warzyw. I schaboszczak do tego.
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 99
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 48
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 99
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 48
Składniki
Kotlety schabowe rozbijam. Solę, pieprzę, posypuję majerankiem i polewam oliwą. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę. Odstawiam.
Kaszę prażę na sucho w garnku z grubym dnem, do momentu, aż zacznie intensywnie pachnieć. Zalewam osolonym wrzątkiem /500 ml/ i gotuję do pochłonięcia płynu. Zdejmuję z palnika, okrywam w koc i odstawiam na bok.
Warzywa myję i oczyszczam. Marchew kroję w słupki. Paprykę w paski. cukinię w półplastry. Jabłko obieram i kroję w kostkę. W dużym garnku rozgrzewam łyżkę oliwy. Wrzucam marchew i podsmażam parę minut. Dodaję paprykę i smażę. Zmniejszam moc palnika. Po 5-7 minutach dodaję ser wielkopolski i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam dokładnie. Zalewam bulionem i duszę. Dodaję cukinię i jabłko. Na koniec wlewam śmietankę.
Rozgrzewam grill elektryczny. Kotlety oczyszczam z cebuli i grilluję kilka minut.
Cebulę wraz z marynatą podsmażam na patelni. Dosypuję kaszę i dodaję do warzyw. Mieszam do dokładnego zmieszania składników. Doprawiam do smaku. Podaję od razu. Ozdabiam kleksem jogurtu i natką pietruszki.