Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaszanka smażona po babcinemu

Kaszanka smażona po babcinemu

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 484

Dodano:

Odsłon: 2651

Im bardziej pospolite żarcie, tym łatwiej je zepsuć. Dlatego coraz bardziej staram się nie improwizować, a jeśli coś odgrzewam, to głównie wspomnienia.

Składniki

  • Kaszanka - 2 pętka (chyba że apetyt komuś urósł bardziej)
  • Cebula - 1 średnia, lub pół dużej
  • Olej - 2 łyżki (używam rzepakowego)
  • Przyprawy (sól, pieprz, cukier, majeranek)
  • Ziemniaki - 2-4 szt. Wybieram tzw. mączyste, najczęściej odmiana Irga
  • Masło - 1 łyżka
  • Ogórki kiszone - 2 szt.
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kaszanka smażona po babcinemu

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić rozdrobnioną cebulę. Piórka, ćwierć lub półkrążki - wg upodobań, byle nie za drobno. Posolić (dla uwolnienia soków), dodać odrobinę cukru (co przyśpieszy/ułatwi karmelizację), oprószyć roztartym w dłoniach majerankiem (ma być aromatycznie).

  2. Wstępnie zeszkloną cebulę zsunąć ku brzegowi patelni, a na odsłoniętej powierzchni ułożyć kaszankę.

  3. Teraz zaczyna się smażenie "stereo" - przydadzą się drewniane łopatki. Częściej kontrolujemy cebulę, coby nie zwęgliła się głupio, natomiast kaszankę poddajemy większym torturom - a niech tam przypali sobie nieco boczki. Osłonki nie należy usuwać, raczej ostro przysmażyć, by stała się chrupiącym akcentem. Tak robiła moja babcia. Pod koniec smażenia całość podlać odrobiną (łyżka - dwie) wody, patelnię przykryć pokrywką, po jakiejś chwili odciąć ogień i pozwolić daniu nieco odpocząć.

  4. W tzw. międzyczasie w posolonej wodzie ugotować ziemniaki. Odparować, dodać słuszną łychę masła i ubić drewnianym tłuczkiem na aksamitne puree.

  5. Ogórki obrać (nienawidzę tej ich gruboskórności). Ja dodatkowo ćwiartkuję je wzdłuż, bo tak lubię.

  6. Komponujemy: Wrzecionowate (czyli uformowane łychą) pecyny ziemniaków przytulają się do rumianej kaszanki. Całość szczodrze omaszczona złocistą cebulą. Resztę talerza kolonizują ogórasy. That's it - jak nigdy nie powiedziałaby moja babcia;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń