Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste (prostackie?) żarcie dla niedbających o linię.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 92929
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1876
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5695
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5673
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 92929
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1876
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5695
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5673
Składniki
Cebulę pokroić w piórka lub półplasterki. Szklić na oleju dodając soli (wyraźniejszy smak, szybciej uwolnione soki), pieprzu (pikanteria) i cukru (karmelizacja). Dość często mieszać i kontrolować stopień przysmażenia, a w razie potrzeby podlewać cebulę odrobiną wody, by uniknąć przypalenia. Kiedy zmięknie i zabarwi się na jasny bursztyn, oprószyć majerankiem, przemieszać i odsunąć na skraj patelni.
Na uwolnionej części patelni ułożyć plastry kaszanki. Od tej chwili działamy "na cztery ręce". Cebula nie powinna się przypalić (dość często atakujemy ją np. drewnianą łopatką), natomiast kaszanki nie męczymy aż tak często - niech się ostro podsmaży, oczywiście dwustronnie, więc chociaż raz należy ją odwrócić.
Jako dodatek proponuję ziemniaczane purée (tym razem był chleb - już i tak zarwałem noc) i kiszone ogórki.