Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaszotto to danie, które przygotowuje się tak samo, jak włoskie risotto, ale na bazie kaszy. Wybierz tę, którą lubisz najbardziej - nie musi to być kasza gryczana. Równie dobrze spisze się np. kasza pęczak.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1506
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1251
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1352
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1086
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1506
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1251
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1352
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1086
Składniki
Opłucz grzyby i osusz. Większe okazy pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli nie dysponujesz świeżymi grzybami, użyj około 25 g suszonych. Wówczas namocz je wcześniej. Podsmaż grzyby na maśle klarowanym. Pod koniec smażenia (gdy z grzybów odparuje większość wody) dodaj drobno posiekany czosnek. Smaż jeszcze przez chwilę. Dopraw grzyby sporą ilością soli i świeżo zmielonym pieprzem.
Obierz marchewkę i pokrój na nieduże kawałki (możesz też zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Cebulę pokrój w kostkę posiekaj. Podsmaż cebulę wraz z marchewką na maśle klarowanym. Gdy cebula się zeszkli, dodaj na patelnię kaszę (możesz wcześniej chwilę podprażyć ją na osobnej, suchej patelni). Zalej zawartość patelni częścią wina. Duś na wolnym ogniu przez kilka minut. Gdy kasza wchłonie wino, wlej na patelnię część bulionu. Duś do miękkości kaszy, stopniowo dolewając bulion (tyle, by kasza była nim przykryta, dopóki nie zmięknie).
Gdy kasza stanie się miękka, dołóż na patelnię grzyby i wlej resztę wina. Całość dania dopraw solą i pieprzem. Duś jeszcze kilka minut - aż wino się zredukuje. Gotowe kaszotto podawaj oprószone świeżymi, posiekanymi ziołami i startym na tarce o drobnych oczkach parmezanem.