Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaszotto z kurczakiem

Kaszotto z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 1783

Dodano:

Odsłon: 2241

czyli pomysł na jednogarnkowe danie w 20 min

Składniki

  • kasza gryczana - 300 g
  • pierś z kurczaka - 500 g
  • cebula - 2 szt.
  • marchewka z groszkiem - 450 g
  • pomidory suszone w oleju - 300 ml
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • szpinak - 200 g
  • bulion drobiowy - 1 litr
  • papryka słodka - 1 łyżka
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidory wyciągamy z zalewy i drobno kroimy, filet z kurczaka kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy, czosnek również.

  2. Połowę oleju z pomidorów rozgrzewamy w dużym, płaskim rondlu, dodajemy kurczaka, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką i smażymy, aż się ładnie zrumieni. Przekładamy na talerz.

  3. Dolewamy resztę oleju, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy, aż się zeszklą. Teraz dodajemy kaszę i marchewkę z groszkiem. Smażymy wszystko razem przez kilka minut.

  4. Dolewamy 250 ml gorącego bulionu, po czym gotujemy, aż kasza wchłonie bulion, często mieszając.
    Wlewamy kolejne 250 ml i nadal gotujemy i mieszamy, aż cały bulion się wchłonie.

  5. Dolewamy kolejne 250 ml i wrzucamy kurczaka. Gotujemy i mieszamy, aż się wchłonie cały bulion.

  6. Teraz dorzucamy szpinak oraz pomidory, dolewamy resztę bulionu i czekamy, aż kasza wchłonie cały płyn. Przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem. No i gotowe. Smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń