Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne i aromatyczne kaszotto z palonej kaszy gryczanej. Smak dania urozmaicają dodatki - kurczak, por, marchewka oraz papryczki padrón. Kaszotto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne na obiad dla całej rodziny.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2338
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3486
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4242
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74222
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 581
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2338
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3486
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4242
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74222
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 581
Składniki
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy ją solą, pieprzem, tymiankiem, czosnkiem oraz curry, dodajemy 2 łyżki oliwy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do lekkiego zamarynowania.
Marchewkę oraz por kroimy w drobną kostkę. Kawałki kurczaka smażymy na delikatnie złoty kolor i odkładamy na talerzyk.
Na tej samej patelni szklimy na maśle pora, a następnie dodajemy marchewkę. Kolejno dodajemy suchą kaszę gryczaną i smażymy przez chwilę, aż ta wchłonie cały tłuszcz. Na patelnię dodajemy także kurczaka, zalewamy całość bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 10 - 12 minut (do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn).
Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy papryczki padrón. Smażymy je przez około 3 - 4 minuty (kilka razy mieszając lub potrząsając patelnią). Usmażone posypujemy delikatnie solą oraz pieprzem. * Papryczki po usmażeniu kurczą się i mogą nabrać białawej lub lekko brązowej barwy. Podajemy je w całości, jemy razem z pestkami trzymając za ogonek.
Na sam koniec doprawiamy kaszotto solą, pieprzem i natką pietruszki. Danie wykładamy na talerze, a na wierzchu układamy papryczki padrón.
Kaszotto możemy wzbogacić także tartym serem. Świetnie sprawdzi się parmezan oraz ser bursztyn.