Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne i aromatyczne kaszotto z palonej kaszy gryczanej. Smak dania urozmaicają dodatki - kurczak, por, marchewka oraz papryczki padrón. Kaszotto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne na obiad dla całej rodziny.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117937
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8340
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3101
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2053
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1511
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117937
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8340
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3101
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2053
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1511
Składniki
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy ją solą, pieprzem, tymiankiem, czosnkiem oraz curry, dodajemy 2 łyżki oliwy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do lekkiego zamarynowania.
Marchewkę oraz por kroimy w drobną kostkę. Kawałki kurczaka smażymy na delikatnie złoty kolor i odkładamy na talerzyk.
Na tej samej patelni szklimy na maśle pora, a następnie dodajemy marchewkę. Kolejno dodajemy suchą kaszę gryczaną i smażymy przez chwilę, aż ta wchłonie cały tłuszcz. Na patelnię dodajemy także kurczaka, zalewamy całość bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 10 - 12 minut (do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn).
Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy papryczki padrón. Smażymy je przez około 3 - 4 minuty (kilka razy mieszając lub potrząsając patelnią). Usmażone posypujemy delikatnie solą oraz pieprzem. * Papryczki po usmażeniu kurczą się i mogą nabrać białawej lub lekko brązowej barwy. Podajemy je w całości, jemy razem z pestkami trzymając za ogonek.
Na sam koniec doprawiamy kaszotto solą, pieprzem i natką pietruszki. Danie wykładamy na talerze, a na wierzchu układamy papryczki padrón.
Kaszotto możemy wzbogacić także tartym serem. Świetnie sprawdzi się parmezan oraz ser bursztyn.