Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kebab - każdy jadł to danie kuchni orientalnej. W Polsce najczęściej jedzony w bułce z pysznymi dodatkami. Jak przyrządzić kebaba w domu? Zdziwicie się, jakie to proste!
Na początek przygotować chlebki pita. Drożdże rozetrzeć z cukrem i rozpuścić w szklance ciepłej wody, dodać mąkę razową i 2 łyżki mąki pszennej i rozmieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
Zaczyn przełożyć do większej miski, dodać pozostałą mąkę pszenną, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Przełożyć na stolnicę wyrabiać około 10 minut do uzyskania elastycznego, gładkiego ciasta.
Ciasto przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 60-90 minut, aby podwoiło swoją objętość.
Gdy ciasto rośnie zamarynować kurczaka. Chili, curry, oregano, cynamon, kmin rzymski, sól czosnkową dokładnie wymieszać. Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z oliwą i przyprawami, odstawić na godzinę aby się zamarynował.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, uderzyć pięścią i krótko zagnieść, podzielić na 8 równych części i uformować kulki, przykryć ściereczką i zostawić na 10 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza, kulki ciasta wałkować w kształt koła i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypując po wierzchu ulubionymi przyprawami, piec partiami około 2 minuty, aż chlebki napełnią się powietrzem, następnie przewrócić i piec kolejne 2-3 minuty.
Wyjąć z piekarnika i przestudzić, przygotować nadzienie.
Zamarynowanego kurczaka podsmażyć na oliwie przez 5-7 minut. Przygotować sos czosnkowy – wymieszać jogurt, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny i posiekaną miętę, doprawić pieprzem.
Pokroić paprykę, cebulę i pomidora. Przekrojone chlebki pita posmarować w środku sosem, faszerować kurczakiem i warzywami i natychmiast podawać.
Adana kofte kebab to turecki kebab z mielonego mięsa jagnięcego, grillowany n...
Odsłon: 75
Dziś mam dla Was rewelacyjny pomysł na domowe mięso do kebaba czy zapiekanki....
Odsłon: 1180
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53557
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14107
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166513
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 24
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53557
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14107
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166513
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 24
Składniki
Na początek przygotować chlebki pita. Drożdże rozetrzeć z cukrem i rozpuścić w szklance ciepłej wody, dodać mąkę razową i 2 łyżki mąki pszennej i rozmieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
Zaczyn przełożyć do większej miski, dodać pozostałą mąkę pszenną, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Przełożyć na stolnicę wyrabiać około 10 minut do uzyskania elastycznego, gładkiego ciasta.
Ciasto przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 60-90 minut, aby podwoiło swoją objętość.
Gdy ciasto rośnie zamarynować kurczaka. Chili, curry, oregano, cynamon, kmin rzymski, sól czosnkową dokładnie wymieszać. Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z oliwą i przyprawami, odstawić na godzinę aby się zamarynował.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, uderzyć pięścią i krótko zagnieść, podzielić na 8 równych części i uformować kulki, przykryć ściereczką i zostawić na 10 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza, kulki ciasta wałkować w kształt koła i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypując po wierzchu ulubionymi przyprawami, piec partiami około 2 minuty, aż chlebki napełnią się powietrzem, następnie przewrócić i piec kolejne 2-3 minuty.
Wyjąć z piekarnika i przestudzić, przygotować nadzienie.
Zamarynowanego kurczaka podsmażyć na oliwie przez 5-7 minut. Przygotować sos czosnkowy – wymieszać jogurt, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny i posiekaną miętę, doprawić pieprzem.
Pokroić paprykę, cebulę i pomidora. Przekrojone chlebki pita posmarować w środku sosem, faszerować kurczakiem i warzywami i natychmiast podawać.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Żeberka gotowane i smażone
Dania główne
Szarpana wieprzowina
Dania główne
Szparagi z makaronem i sosem
Dania główne
Smażone kurze bioderka, ziemniaki i marynowane ogóreczki.
Żeberka gotowane i smażone
Żeberka dzisiejsze to smaczny obiad dla mojej rodziny. Przygotowanie ich to...
Odsłon: 82
Szarpana wieprzowina
Dzisiaj zapraszam na uniwersalną propozycję obiadowo-kolacyjną, czyli szarpan...
Odsłon: 133