Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
może moje pierogi maja niewiele wspólnego z prawdziwym kebabem ale akurat taka nazwa mi tutaj pasuje, najważniejsze, że są pyszne, zwłaszcza na ciepło, z sosem czosnkowym, wykorzystane tutaj ciasto krucho-drożdżowe ma te zalety, że nie jest tak tłuste jak ciasto kruche i tak pracochłonne jak ciasto drożdżowe, ten przepis sprawdza się znakomicie do wszelkich wytrawnych wypieków, zachacam do wypróbowania
Składniki
1. mięso umyć pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, zrumienić, dodać pokrojoną w kostkę cebule i czosnek, dodac sos sojowy, podlać kilkoma łyżkami wody, dusic kilka chwil, dodać pokrojoną paprykę oraz przecież pomidorowy, dusic do odparowania płynu, wrzucić kilka łyżek kukurydzy, dodac oregano, doprawić sola i pieprzem, wystudzić, 2. do miseczki wsypać 2 łyzki mąki, dodać pokruszone drożdże, cukier i łyżkę śmietany, rozmieszać, postawić w ciepłym miejscu, żeby drożdże urosły, na stolnicę wsypać resztę mąki, dodać proszek do pieczenia i 1/2 łyżeczkę soli, dodać masło, posiekać, dodać wyrośnięte drożdże, 2 jajka oraz smietanę, szybko wyrobić ciasto, 3. ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm, wykrawać kółka (moje miały ok 10 cm), na kółka nałożyć farsz, posypać tartą mozzarellą, zlepić brzegi, 4. blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać pierogi, posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st, piec ok 25 min, można podawać z sosem czosnkowym, smacznego