Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie przepadam za kolendrą zieloną, ale ponieważ jest zdrowa, postanowiłam się z nią zaprzyjaźnić i zaczęłam wprowadzać ją po trochu do moich potraw. Mięso mielone robię od wielu lat, dodając różne przyprawy i dodatki, ale muszę przyznać że ten przepis bije wszystkie moje mielone mięsa z kotletami mielonymi na czele. Kiełbaski były jeszcze lepsze następnego dnia, bo przyprawy się przegryzły i utrwaliły. Poza tym mięsko samo w sobie było niesamowicie pulchne, mięciutkie i no przede wszystkim smaczne. A teraz kilka słów o zielonej części kolendry, bo warty jest uwagi jej korzystny wpływ na nasz organizm. Otóż oczyszcza ona naczynia krwionośne że złogów, usuwa toksyny z krwi, stymuluje jej krążenie zapobiegając zawałom, łagodzi objawy cukrzycy,wspiera pracę nerek, wspomaga odchudzanie usuwa metale ciężkie z organizmu, zapobiega zatrzymaniu płynów w organizmie, zwalcza stany zapalne stawów, działa wykrztuśnie przy przeziębieniu. Zawiera witaminy: A,C,K, B oraz pierwiastki: cynk, potas, żelazo, magnez. A więc warto czasem zastąpić pietruszkę kolendrą, a efekt będzie nieoczekiwanie superowy. Zachęcam do wypróbowania przepisu, a przyznacie, że moje pochwały mają pokrycie w smaku. Tak przygotowane mięso można również wykorzystać do kotletów mielonych, pieczeni lub farszu mięsnego.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1768
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 255
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21751
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1768
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 255
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21751
Składniki
Pieczywo moczymy w mleku na co najmniej pół godziny przed przygotowaniem mięsa. Mięso mielemy przez maszynkę. Dodajemy wszystkie składniki. Kolendrę siekamy drobno. Szczypior kroimy w krążki. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Pieczywa nie wyciskamy z mleka, ale wykładamy na sitko i podrzucamy nim, aby nadmiar mleka ściekł.
Mięso dokładnie wyrabiamy.
Formujemy kiełbaski - burgery mniej więcej tej samej wielkości. W tym czasie włączamy gril na "2".
Powierzchnię grila smarujemy olejem, kładziemy kiełbaski i smażymy około 4 minut na jednej stronie.
Po 4 minutach przekręcamy na drugą stronę
W tym czasie, kiedy kiełbaski się smażą, przygotowujemy sos: mieszamy w miseczce musztardę, sok z limonki oraz jogurt
Sosem smarujemy bułki przekrojone wzdłuż po obu stronach
Bułki odstawiamy na bok.
Gotowe kiełbaski wkładamy do bułek. Można podawać z sałatką że świeżej zieleniny.