Do góry

Dania główne Przepis na:

Kieszonki z łososiem

Kieszonki z łososiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 239 Ocena: 1085

Dodano:

Odsłon: 98

Idealne danie na piątek , szczególnie do pracy.

Składniki

  • Ciasto francuskie - 300g
  • Łosoś wędzony - 20 dag
  • Pieczarki - 10 dag
  • Serek pleśniowy - 120 g - 1/2 opakowania
  • Szpinak mrożony - 5 dag
  • Żurawina suszona - 3 dag
  • Cebula biała - 1/2 szt.
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Jajko kurze - 1 szt
  • Gałka muszkatołowa - 1/3 łyżeczki
  • Olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kieszonki z łososiem

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmrozić. Czosnek przecisnąć przez praskę. na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju włożyć czosnek a następnie szpinak, smażyć 1 minutę , doprawić solą i gałką muszkatołową i smażyć 2 minuty. Wystudzić.

  2. Cebulę obrać , pokroić w kostkę. Pieczarki obrać pokroić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem , smażyć 4 minuty. Wystudzić. Łososia podzielić na 5 części. Serek pokroić na 5 plastrów.

  3. Z ciasta francuskiego odcinać plastry smarować szpinakiem.

  4. Na szpinak ułożyć porcję pieczarek.

  5. Na pieczarki kawałek łososia.

  6. Plasterek sera przekroić na połowę i ułożyć po obu stronach łososia.

  7. Na wierzch po porcji żurawiny. Całość zlepić tworząc kieszonkę. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

  8. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Jajko rozkłócić i posmarować kieszonki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut lub dobrego zrumienienia ciasta.

  9. Podawać z sosem czosnkowym lub jakim kto lubi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń