Danie z kuchni szwajcarskiej , ale i Austriacy też lubią :)
Kisz serowy
Składniki
- 450 g ciasta francuskiego
- 8 jajek
- 500 gęstej śmietany
- pieprz
- tarta gałka muszkatołowa
- 300 g sera Emmentalera
- 300 g sera koziego
- 250 g sera Roquefort
- świeże oregano
- sól
Składniki
- 450 g ciasta francuskiego
- 8 jajek
- 500 gęstej śmietany
- pieprz
- tarta gałka muszkatołowa
- 300 g sera Emmentalera
- 300 g sera koziego
- 250 g sera Roquefort
- świeże oregano
- sól

Etapy przygotowania
Ciasto rozmroziłem w temperaturze pokojowej. Jajka utarłem mikserem ze śmietaną i szczyptą soli, doprawiłem do smaku gałką i pieprzem. Dodałem ser Emmentaler i ser kozi, które starłem na grubej tarce oraz pokrojony w kosteczkę Roquefort. Wymieszałem. Blaszkę wyłożyłem pergaminem, rozłożyłem ciasto, uformowałem wysoki brzeg. Ciasto nakłułem widelcem. Wylałem masę jajeczno-serową, piekłem 35 minut w temperaturze 200 stopni C. Po ok. 20 minutach przykryłem ciasto pergaminem. Przed podaniem posypałem oregano.

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (3)



Składniki
- 450 g ciasta francuskiego
- 8 jajek
- 500 gęstej śmietany
- pieprz
- tarta gałka muszkatołowa
- 300 g sera Emmentalera
- 300 g sera koziego
- 250 g sera Roquefort
- świeże oregano
- sól
Ciasto rozmroziłem w temperaturze pokojowej. Jajka utarłem mikserem ze śmietaną i szczyptą soli, doprawiłem do smaku gałką i pieprzem. Dodałem ser Emmentaler i ser kozi, które starłem na grubej tarce oraz pokrojony w kosteczkę Roquefort. Wymieszałem. Blaszkę wyłożyłem pergaminem, rozłożyłem ciasto, uformowałem wysoki brzeg. Ciasto nakłułem widelcem. Wylałem masę jajeczno-serową, piekłem 35 minut w temperaturze 200 stopni C. Po ok. 20 minutach przykryłem ciasto pergaminem. Przed podaniem posypałem oregano.
Kalorie na bok - porcyjka do buzi, pychotka :)))
Cudownie pyszne :)
pycha i zimne pifko do tego :))))))