Do góry

Dania główne Przepis na:

Kisz serowy

Kisz serowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 966 Ocena: 18499

Dodano:

Odsłon: 2876

Danie z kuchni szwajcarskiej , ale i Austriacy też lubią :)

Składniki

  • 450 g ciasta francuskiego
  • 8 jajek
  • 500 gęstej śmietany
  • pieprz
  • tarta gałka muszkatołowa
  • 300 g sera Emmentalera
  • 300 g sera koziego
  • 250 g sera Roquefort
  • świeże oregano
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kisz serowy

Przygotowanie

  1. Ciasto rozmroziłem w temperaturze pokojowej. Jajka utarłem mikserem ze śmietaną i szczyptą soli, doprawiłem do smaku gałką i pieprzem. Dodałem ser Emmentaler i ser kozi, które starłem na grubej tarce oraz pokrojony w kosteczkę Roquefort. Wymieszałem. Blaszkę wyłożyłem pergaminem, rozłożyłem ciasto, uformowałem wysoki brzeg.
    Ciasto nakłułem widelcem. Wylałem masę jajeczno-serową, piekłem 35 minut w temperaturze 200 stopni C. Po ok. 20 minutach przykryłem ciasto pergaminem. Przed podaniem posypałem oregano.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń