Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kisz ze szpinakiem możesz serwować na ciepło lub na zimno. Doskonale sprawdzi się np. jako drugie śniadanie lub piknikowa przekąska. Do tarty użyj dowolnego sera, który akurat masz pod ręką, może to być nawet ser kozi.
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 1524
Bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladaowy. Z dwóch składników: jabłka i...
Odsłon: 1141
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 112
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 452
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 219
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 1524
Bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladaowy. Z dwóch składników: jabłka i...
Odsłon: 1141
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 112
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 452
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 219
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Zimne masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj jajko i łyżkę zimnej wody. Wszystkie składniki połącz ze sobą. Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą lub papier do pieczenia i schowaj na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm. Wyklej nim spód i brzegi formy. Za pomocą widelca ponakłuwaj ciasto. Następnie przykryj papierem do pieczenia i wysyp ziarna grochu lub specjalne obciążniki do pieczenia. Piecz w 170 stopniach Celsjusza przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i zdejmij obciążenie.
W misce rozkłóć jajka, dodaj śmietanę, żółty ser i szczyptę pieprzu.
Szpinak umyj pod bieżącą wodą i osusz. Drobno posiekaj czosnek i cebulę. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzej masło klarowane, podsmaż cebulę i czosnek, następnie dodaj szpinak, przypraw do smaku solą i szczyptą pieprzu. Gdy szpinak „zwiędnie” zdejmij z ognia.
Gotowy szpinak wyłóż równomiernie na podpieczoną tatrę i zalej masą jajeczną.
Ponownie wstaw do piekarnika, tym razem na 30 minut.