Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna, uwielbiana przez wielu smakoszy potraw z ziemniaków, kiszka ziemniaczana, potrawa pochodząca z kresów wschodnich.
tarka lub maszyna do tarcia ziemniaków, blacha do piekarnika, miska
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 42
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 275
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 660
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 42
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 275
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 660
Składniki
1 - Obieramy, myjemy i trzemy ziemniaki na pulpę.
2 - Jelita wołowe płuczemy z soli i moczymy minimum 120 minut.
3 - Pokrojoną w kostkę cebule smażymy i usmażoną studzimy, ostudzoną dodajemy z tłuszczem do pulpy ziemniaczanej. 4 - Dodajemy wszystkie przyprawy, dobrze wszystko mieszamy (próbujemy smak).
5 - Za pomocą lejka zrobionego z plastikowej butelki od mleka napełniamy jelita na luźno.
6 - Kawałki kiszek układamy na wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blasze, wysmarowanej olejem. 7 - Po ułożeniu kiszek na blasze, nakłuwamy igłą po kilka razy jedną kiszkę żeby wyszło powietrze. 8 - Smarujemy namoczonym w oleju pędzlem każdą kiszkę.
9 - Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy do zarumienienia się na złoty kolor. 10 - Po 50 minutach pieczenia kiszki przewracamy na drugą stronę i podpiekamy z drugiej strony. 11 - Kiszki piekły się 100 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Smacznego!!!