Do góry

Dania główne Przepis na:

kkanpunggi - smażony kurczak na ostro, po koreańsku

kkanpunggi - smażony kurczak na ostro, po koreańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 26

Dodano:

Odsłon: 1413

bardzo ostre!

Składniki

  • 250 g kurczaka, pokrojonego w drobne kawałki
  • 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • czarny pieprz
  • por - pokrojony w paski wzdłuż
  • czosnek - 2 ząbki przecięte na pół
  • 1 łyżka płatków chili
  • 1 białko
  • 1/2 kubka skrobi
  • surowe chili - pokrojone w paseczki
  • cebula - pokrojona w kostkę
  • dymka (szczypior) pokrojony w plasterki
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • woda - 2 łyżki
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka skrobi (ziemniaczanej lub kukurydzianej)
  • 2 łyżki syropu ryżowego
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymieszać razem kurczaka, imbir, sos sojowy i czarny pieprz.

  2. Na patelni rozgrzać olej, dodać pora i czosnek. Czosnek wyjąć, kiedy się zrumieni, pora - kiedy zacznie się karmelizować. Do tego samego oleju wrzucić łyżkę płatków chili, chwilę przesmażyć, olej odcedzić przez sitko.

  3. Białko i skrobię wymieszać z kurczakiem i zagnieść jak ciasto. Wkładać na rozgrzany olej po kawałku, smażyć z każdej strony, wyjąć na sito.

  4. Na innej patelni rozgrzać wcześniej aromatyzowany olej i przesmażyć: surowe chili, cebulę, dymkę.

  5. Dodać sos:

    sos sojowy - 1 łyżka
    woda - 2 łyżki
    1 łyżeczka octu
    1 łyżeczka skrobi (ziemniaczanej lub kukurydzianej)
    2 łyżki syropu ryżowego

    Do warzyw dodać kurczaka oraz por i czosnek z aromatyzowania oleju. Wszystko wymieszać i podlać olejem sezamowym. Podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 grudnia 2018 Już stwierdzenie: "bardzo ostre" sprawia, że to idealne danie dla mnie. Lubię żyletki" i inne ostrości, więc biorę to w ciemno, bo pysznie się zapowiada :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń