Do góry

Dania główne Przepis na:

Klops w sosie grzybowym

Klops w sosie grzybowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2563 Ocena: 19435

Dodano:

Odsłon: 280

smaczne danie na obiad.

Składniki

  • Składniki na sos:
  • Grzyby leśne ugotowane mrożone 30 dag
  • Cebula biała 1 szt.
  • Bulion warzywny 1 szklanka (może być z kostki)
  • Śmietana 12 % ½ szklanki
  • Mąka pszenna 1 łyżka
  • Czosnek 1 ząbek
  • Oliwa 2 łyżki
  • Listek laurowy
  • Ziele angielskie kilka ziarenek
  • Świeży koperek
  • Składniki na klopsy:
  • Mięso mielone wieprzowe ½ kg
  • Kajzerka wysuszona
  • Mleko ½ szklanki
  • Jajko 1 szt.
  • Ser żółty starty 4 łyżki
  • Mąka pszenna 3-4 łyżki
  • Oliwa 3-4 łyżki
  • Suszone zioła : koperek, natka pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Klops w sosie grzybowym

Przygotowanie

  1. Wykonanie sosu:
    Cebulę, czosnek obrać, posiekać i zeszklić na oliwie, dodać rozmrożone grzyby, wlać bulion, dodać listek laurowy, ziele angielskie, doprawić solą i pieprzem do smaku i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut.
    Wykonanie klopsów:
    Mięso połączyć z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, jajkiem, żółtym serem. Przyprawić ziołami sola i pieprzem i dokładnie wyrobić masę. Formować zgrabne klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Następnie klopsy obtaczać w mące i obsmażyć z każdej strony na rumiano. Usmażone klopsy włożyć do przygotowanego sosu i dusić pod przykryciem około 15 minut. Dodać śmietanę wymieszaną z łyżką maki, zagotować i posypać posiekanym koperkiem. Podawać z ziemniakami lub grubym makaronem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń