Do góry

Dania główne Przepis na:

Klops wołowy z ziemniakami

Klops wołowy z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 414

Dodano:

Odsłon: 2590

olska kuchnia, zwłaszcza chłopska, znała niegdyś wiele sposób oszczędzania drogich składników i „oszukiwania”, zastępując je dostępnymi zamiennikami. Ziemniaki były tanie, niewymagające i łatwe w przechowywaniu, więc często z nich korzystano nie tylko w kuchni. Z dodatkiem ziemniaków robiono chleb, ser, masło, piwo, kaszę, a nawet mydło i świece. W czasie II wojny światowej, gdy mięso było drogim rarytasem, ziemniaki dodawano do pasztetów, klopsów, zrazów i kotletów mielonych, by potrawa zyskała na wielkości. Klops wołowo-ziemniaczany smakuje i wygląda jak klops mięsny, z tym że jest delikatniejszy i mniej zwarty. Świetnie smakuje na zimno z chlebem lub na ciepło jako danie obiadowe. Więcej kryzysowych przepisów na moim blogu www.pularda.com.pl

Składniki

  • 300 g mielonej wołowiny
  • 250 g ziemniaków
  • 200 g cebuli
  • 1 jajko
  • łyżka mąki
  • smalec do smażenia
  • sól, pieprz, majeranek (lub ulubione przyprawy)
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Klops wołowy z ziemniakami

Przygotowanie

  1. 200 g ziemniaków ugotować w łupinkach, 50 g surowych ziemniaków zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Ugotowane ziemniaki również zetrzeć na tych samych oczkach.

    Cebulę poszatkować, usmażyć na smalcu i zasypać mąką, tworząc zasmażkę.

    Wszystkie składniki dobrze wyrobić i uformować walec. Obtaczać go w mące i wstawić do piekarnika na 40 minut. Na koniec pieczenia można go podlać wodą, by powstał sos.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń