Do góry

Dania główne Przepis na:

Klops z nadzieniem porowym

Klops z nadzieniem porowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48528

Dodano:

Odsłon: 2394

Nasz dzisiejszy obiad...

Składniki

  • farsz: por 1 szt (duży), serek topiony śmietankowy 100g, masło 1 łyżka, sól, pieprz czarny mielony
  • pozostałe składniki:
  • mięso mielone wieprzowe (u mnie łopatka) 70 dkg
  • jajko 1 szt
  • cebula 1 szt (mała)
  • czosnek 3 ząbki
  • musztarda 2 łyżki (u mnie miodowa)
  • bułka tarta 4 łyżki
  • mleko 10 łyżek
  • sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo:
  • olej do posmarowania formy 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pory pokroić w półplasterki.
    W rondelku rozgrzać masło, wrzucić pory, dusić 5 minut.
    Następnie dodać serek topiony, całość podgrzewać jeszcze chwilę, aż serek nam się rozpuści.
    Farsz doprawić solą i pieprzem, przestudzić.

  2. Bułkę tartą zalać mlekiem. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Do mięsa mielonego dodać: jajko, cebulę, czosnek, bułkę namoczoną w mleku i musztardę.
    Mięso przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić na gładką, jednolitą masę.

    Przygotować kawałek folii spożywczej, posypać go odrobiną bułki tartej. Na folię wyłożyć masę mięsną, z której następnie należy uformować prostokąt o wymiarach 30x25 cm.
    Na warstwie mięsa rozprowadzić równomiernie farsz porowy i pomagając sobie folią, zwinąć mięso w roladę. Klops włożyć do posmarowanej tłuszczem brytfanny (najlepiej typu: keksówka).
    Piec około godziny w temperaturze 200 stopni.

  3. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 27 października 2014 Beatko, napiszę to samo, co na blogu, moje smaki, pyszności ! Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 26 października 2014 Beatko, boskie są te Twoje klopsy. Z takim oryginalnym nadzieniem jeszcze nie jadłam - muszą być niezwykle smaczne :) Pozdrawiam Cię serdecznie :) Odpowiedzi: 2 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń