Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsiki w sosie musztardowym to klasyka polskiej kuchni. Jeśli je uwielbiasz, a jednocześnie chętnie eksperymentujesz przy gotowaniu, dodaj do mięsa odrobinę chili, a smak sosu złam słodyczą miodu.
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 165
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 96
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 165
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 96
Składniki
Włóż mięso do miski. Wbij do niego jajko. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Namocz kajzerkę w niewielkiej ilości wody. Dokładnie odciśnij. Dołóż do miski z mięsem mielonym. Wyrób wszystkie składniki dłonią na jednolitą masę. Dopraw ją do smaku solą, pieprzem i sproszkowanym chili.
Uformuj z masy mięsnej niewielkie kulki. Obtocz je w mące i obsmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego masła – tak, by zarumieniły się z każdej strony.
Przełóż klopsiki do rondla lub garnka z grubym dnem. Wylej na patelnię gorący bulion i wymieszaj z tłuszczem, na którym smażyły się klopsiki. Zalej klopsiki bulionem i duś przez kilkanaście minut na palniku o niskiej mocy.
Połącz w miseczce śmietanę z musztardą, miodem i mąką. Zalej kilkoma łyżkami gorącego bulionu. Wymieszaj dokładnie i dodaj do garnka z klopsikami. Wymieszaj ponownie. Duś klopsiki jeszcze kilka minut, co pewien czas mieszając sos. Pod koniec dopraw go do smaku solą.
Klopsiki w sosie musztardowym podawaj z ziemniaczanym purée oprószone posiekaną natką pietruszki.