Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsiki w sosie musztardowym to klasyka polskiej kuchni. Jeśli je uwielbiasz, a jednocześnie chętnie eksperymentujesz przy gotowaniu, dodaj do mięsa odrobinę chili, a smak sosu złam słodyczą miodu.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 536
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1788
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22016
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 536
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1788
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22016
Składniki
Włóż mięso do miski. Wbij do niego jajko. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Namocz kajzerkę w niewielkiej ilości wody. Dokładnie odciśnij. Dołóż do miski z mięsem mielonym. Wyrób wszystkie składniki dłonią na jednolitą masę. Dopraw ją do smaku solą, pieprzem i sproszkowanym chili.
Uformuj z masy mięsnej niewielkie kulki. Obtocz je w mące i obsmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego masła – tak, by zarumieniły się z każdej strony.
Przełóż klopsiki do rondla lub garnka z grubym dnem. Wylej na patelnię gorący bulion i wymieszaj z tłuszczem, na którym smażyły się klopsiki. Zalej klopsiki bulionem i duś przez kilkanaście minut na palniku o niskiej mocy.
Połącz w miseczce śmietanę z musztardą, miodem i mąką. Zalej kilkoma łyżkami gorącego bulionu. Wymieszaj dokładnie i dodaj do garnka z klopsikami. Wymieszaj ponownie. Duś klopsiki jeszcze kilka minut, co pewien czas mieszając sos. Pod koniec dopraw go do smaku solą.
Klopsiki w sosie musztardowym podawaj z ziemniaczanym purée oprószone posiekaną natką pietruszki.