Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy może być coś lepszego niż pulchne, miękkie klopsiki w sosie pomidorowym? Klopsiki z tego przepisu wychodzą tak apetyczne, że proponujemy od razu przygotować dwie porcje. Danie zachowuje pełną świeżość nawet po rozmrożeniu, więc pozostaje tylko ugotować dodatki, aby cieszyć się obiadem smakującym całej rodzinie. Do klopsików najlepiej pasuje makaron lub gotowane ziemianki. Koniecznie użyj świeżej natki pietruszki lub koperku do posypania potrawy przed podaniem.
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21602
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 75
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 190
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21602
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 75
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 190
Składniki
Zacznij pracę od wykonania sosu. W dużym, szerokim garnku rozgrzej oliwę, po czym wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmażaj około 1 minutę stale mieszając, aż uzyska złoty kolor. Następnie dodaj do garnka pomidory, sól, cukier, pieprz czarny oraz chili, suszone oregano i cebulę. Zawartość garnka doprowadź do wrzenia, następnie ustaw palnik na średni i gotuj sos około 20 minut, aż zintensyfikuje swój kolor i smak.
W czasie gotowania sosu przygotuj klopsiki. W dużej misce dokładnie wymieszaj bułkę tartą z mlekiem, po czym odstaw na 5-10 minut. Następnie do bułki tartej z mlekiem dodaj jajko, żółtko, drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki oraz starty parmezan. Dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj wszystko widelcem. Do mieszanki dodaj połowę mielonego mięsa i wyrób całość na jednorodną masę, następnie dodaj resztę mięsa i dokładnie wszystko wymieszaj. Dzielenie mięsa na partie pozwala na łatwiejsze i dokładniejsze wymieszanie.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i rozgrzej piec do 210°C. Natrzyj dłonie odrobiną oliwy i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, po czym odkładaj na blaszkę. Piecz klopsiki ok. 20 minut, po czym wyjmij i w razie potrzeby odłóż na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Następnie przenieś klopsiki do sosu pomidorowego i gotuj około 12-15 minut od momentu zagotowania. Gotowe klopsiki w sosie pomidorowym podawaj jako danie obiadowe, koniecznie posypując świeżą natką pietruszki.