Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te klopsiki wieprzowe to klasyczne danie, które zachwyca prostotą wykonania i bogactwem smaku. Soczyste, aromatyczne mięso, doprawione przyprawami idealnie komponują się z gęstym słodko-kwaśnym sosem pomidorowym. Dzięki wstępnemu obsmażeniu i duszeniu klopsików w sosie, nabierają fantastycznej tekstury i głębokiego smaku. Świetnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 350
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 45
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 369
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 810
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 350
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 45
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 369
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 810
Składniki
Bułkę tartą wsyp do miseczki, zalej mlekiem i zostaw do namoczenia. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przepuść przez praskę. Na łyżce masła lub oleju podsmaż cebulkę, a gdy się zrumieni, dodaj czosnek i przesmażaj ok. minutę. Do dużej miski przełóż mielone mięso, dodaj namoczoną bułkę tartą, podsmażoną cebulkę, wbij jajko, wsyp przyprawy, a na koniec dopraw solą i czarnym pieprzem. Dokładnie wyrób masę ręką, aby stała się gładka i kleista. W razie potrzeby dolej 2-3 łyżki wody.
Zwilż dłonie w wodzie, nabieraj porcje mięsa i formuj klopsiki. Mogą być wielkości orzecha włoskiego lub większe. Najważniejsze, aby były podobnej wielkości, aby równo się dosmażyły. Na dużej patelni mocno rozgrzej olej lub klarowane masło i obsmaż klopsiki ze wszystkich stron. Rób to partiami, aby ułatwić sobie pracę, a pulpeciki nie stykały się ze sobą – powinny się smażyć, nie dusić. Następnie przełóż je na talerz.
W szerokim garnku podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Możesz użyć łyżeczkę oleju lub masła. Następnie wlej pomidory z puszki, dosyp oregano, papryki w proszku i wlej ok. 100 ml wody. Gotuj sos ok. 30 minut, aż zgęstnieje i nabierze mocniejszego smaku. Na koniec dopraw solą i szczyptą cukru. Przełóż klopsiki do gorącego sosu, przykryj pokrywkę i gotuj ok. 15 minut.
Klopsiki wieprzowe podawaj z gotowanymi ziemniakami, kaszą lub ryżem. Sprawdzi się także makaron, a nawet kromka pszennego chleba. Klopsiki polej sosem, posyp świeżym koperkiem i serwuj.