Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym to wyśmienita propozycja na wielkanocny obiad. Delikatne klopsiki w otoczeniu pikantnego sosu chrzanowego tworzą wspaniały balans smaków. Świetnie smakują podane z gotowanymi ziemniakami i koperkiem lub kasza gryczaną na sypko.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15737
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1480
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15737
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1480
Składniki
Kiełbasę wyjmij z osłonek i przełóż do miski. Wbij jajko, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą, czarnym pieprzem i majerankiem. Wyrób dobrze mięsną masę, najlepiej ręką, formuj klopsiki wielkości dużych orzechów włoskich i obtocz je w mące. Obsmaż pulpeciki ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu i odłóż na talerz.
W szerokim garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i stale mieszając zrób zasmażkę. Następnie wlej bulion i gotuj chwilę, aby sos zgęstniał. Przełóż wszystkie klopsiki do sosu, przykryj garnek pokrywką i gotuj ok. 20 minut. Dla wzmocnienia smaku możesz dorzucić listek laurowy i ziele angielskie. Następnie wymieszaj śmietanę i chrzan w kubku, zalej chochelką gorącego sosu, wymieszaj i małą strużką wlej do garnka. Poczekaj, aż sos się zagotuje, a w międzyczasie dopraw solą i białym pieprzem.
Klopsiki z białej kiełbasy podawaj z kopytkami lub tłuczonymi ziemniakami i koniecznie polej chrzanowym sosem. Możesz posypać świeżym koperkiem lub natką pietruszki.