Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te klopsiki z indyka w aromatycznym sosie pomidorowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Pomimo użycia chudego mięsa, klopsiki wychodzą delikatne i soczyste dzięki duszeniu w sosie. Ciekawego smaku mięsu nadaje czosnek, cebulka i parmezan. Całość przygotujesz w jednej patelni, dzięki czemu danie jest nie tylko pyszne, ale też wygodne. To idealny wybór na szybki, a jednocześnie elegancki obiad, który zachwyci całą rodzinę.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1204
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 149
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 467
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1204
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 149
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 467
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Zacznij pracę od wykonania sosu. W głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć drobno posiekany czosnek i płatki czerwonej papryki. Przesmażaj do minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodaj koncentrat pomidorowy i przesmażaj kolejną minutę, aż kolor ściemnieje. Dodaj pomidory i dopraw szczyptą soli. Sos doprowadź do wrzenia, dorzuć gałązkę bazylii i gotuj ok. 15 minut. A w tym czasie przygotuj klopsiki.
Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na łyżce oliwy. Do miski wsyp bułkę tartą, dodaj drobno starty ser, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, wbij jajko i wymieszaj. Następnie dorzuć mięso mielone i podsmażoną cebulkę. Wymieszaj łyżką lub wyrób masę ręką do połączenia składników. Z masy uformuj klopsiki i przełóż je do pomidorowego sosu. Nie przejmuj się, jeśli sos nie pokryje wszystkich mięsnych kulek. Zamknij pokrywę i duś ok. 20 minut. W międzyczasie delikatnie poruszaj patelnią, aby przesunąć klopsiki w sosie. Duś przez kolejne 10 minut. Przed podaniem posyp klopsiki z indyka drobno posiekaną natką pietruszki i podawaj z ulubionymi dodatkami – gotowanymi ziemniakami, ryżem lub makaronem.