Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młoda kapusta z koperkiem na talerzu dobrze nastraja i pieści podniebienie. Jeszcze do tego delikatne, mięciutkie klopsiki z indyka, po prostu pycha.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4833
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418817
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4833
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418817
Składniki
Mielone mięso przełożyć do salaterki i dodać namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę śniadaniową. Dodać pokrojoną drobniutko cebulę, jajko, zioła prowansalskie, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Mięso wyrobić dokładnie ręką. Formować małe kulki ( najlepiej jak ręce są wilgotne ) wielkości orzecha włoskiego i układać na słabo rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. Przykryć pokrywą. Trzymać na wolnym ogniu, aż klopsiki stracą surowość. Teraz dopiero poobracać na drugą stronę i ładnie przypiec. W garnku, na oleju i maśle zeszklić drobniutko pokrojoną cebulę. Dodać poszatkowaną kapustę i wodę. Garnek przykryć i gotować kapustę ok. 12-15 min. Młoda kapusta szybko się gotuje. Pomieszać od czasu do czasu. Śmietanę wymieszać z mąką pszenną i dodać do kapusty. Jeszcze chwilę gotować. Dodać drobno posiekany koperek, sok z cytryny, cukier, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Kapustę przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu poukładać klopsiki i posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-10 min, aż ser ładnie się rozpuści. Przed podaniem posypać obficie posiekanym grubym szczypiorem. Smacznego.