Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsiki z indyka w sosie koperkowym łączą w sobie delikatność drobiowego mięsa z lekkością i świeżością koperku. Aromatyczne klopsiki z dodatkiem podsmażonej cebulki i suszonego majeranku gotują się w bulionie, który zmienia się w aromatyczny sos koperkowy. Całość podaj z tradycyjnie gotowanymi ziemniakami i surówką z młodej marchewki - zimą możesz zamienić na duszoną marchewkę z groszkiem.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1468
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1468
Składniki
Pracę zacznij od przygotowania klopsików. Jeśli masz możliwość, zmiel mięso samodzielnie. Najlepsze będzie mięso z ud indyka, które jest nieco tłustsze niż pierś i przez to jest lepszym nośnikiem smaku. Cebulkę obierz i drobno posiekaj, po czym podsmaż na maśle, aby była błyszcząca. Bułkę namocz w mleku i zostaw na 10-15 minut. W misce umieść mięso, dodaj podsmażoną cebulkę, namoczoną i odciśniętą z mleka kajzerkę. Dopraw suszonym majerankiem, solą i czarnym pieprzem. W razie potrzeby dolej łyżkę wody i wyrób mięso na gładką masę. Odstaw na 10-20 minut. Po czym na patelni rozgrzej olej, obsmaż klopsiki z każdej strony i odłóż na ręcznik papierowy.
W tym czasie w szerokim garnku zagotuj bulion lub wodę ze szczyptą domowej vegety i liściem laurowym. Pojedynczo wrzucaj do wywaru klopsiki i gotuj je na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie wyjmij mięsne kulki łyżką cedzakową, a do bulionu dodaj drobno posiekany koperek, rozmieszaną w małej ilości wody mąkę ziemniaczaną, a po czasie – wlej mleko. Wywar zagotuj, dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym przełóż ponownie klopsiki do sosu. Przykryj garnek pokrywą i gotuj 10-20 minut, aby smaki się połączyły.
Klopsiki z indyka w sosie koperkowym serwuj z ziemniakami z wody i surówką z młodej marchewki lub innymi, ulubionymi dodatkami.