Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiane przez każdego pyszne i soczyste klopsiki w towarzystwie kurek idealnie nadadzą się na elegancki obiad. Dzięki użyciu zmielonego mięsa z łopatki (a nie gotowego mielonego) pulpety są zbite i bardzo soczyste, podczas duszenia nie rozpadają się.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1036
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1036
Składniki
Mięso oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozdrabniamy w blenderze. Cebulę siekamy na drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wegetą i pietruszką.
Z gotowej masy lepimy pulpety i każdy z nich nadziewamy paskiem żółtego sera, a następnie dokładnie obtaczamy w mące. Klopsy obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.
Na patelni roztapiamy masło i obsmażamy kurki. Gdy grzyby lekko zmiękną wyciągamy je łyżką cedzakową i na tą samą patelnię układamy klopsy, zalewamy rosołem i dusimy pod przykryciem ok 25 - 30 minut. Przed podaniem do całości dodajemy kubek słodkiej śmietanki, kurki i gotujemy jeszcze ok 15 minut, aby sos lekko zgęstniał. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Danie można posypać startym żółtym serem, ale ja tego nie zrobiłam, aby nie było zbyt ciężkie :)
zdj