Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiane przez każdego pyszne i soczyste klopsiki w towarzystwie kurek idealnie nadadzą się na elegancki obiad. Dzięki użyciu zmielonego mięsa z łopatki (a nie gotowego mielonego) pulpety są zbite i bardzo soczyste, podczas duszenia nie rozpadają się.
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 27
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 95
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 27
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 95
Składniki
Mięso oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozdrabniamy w blenderze. Cebulę siekamy na drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wegetą i pietruszką.
Z gotowej masy lepimy pulpety i każdy z nich nadziewamy paskiem żółtego sera, a następnie dokładnie obtaczamy w mące. Klopsy obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.
Na patelni roztapiamy masło i obsmażamy kurki. Gdy grzyby lekko zmiękną wyciągamy je łyżką cedzakową i na tą samą patelnię układamy klopsy, zalewamy rosołem i dusimy pod przykryciem ok 25 - 30 minut. Przed podaniem do całości dodajemy kubek słodkiej śmietanki, kurki i gotujemy jeszcze ok 15 minut, aby sos lekko zgęstniał. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Danie można posypać startym żółtym serem, ale ja tego nie zrobiłam, aby nie było zbyt ciężkie :)
zdj