Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne klopsiki w pysznym, kremowym koperkowym sosie. To proste, pyszne szybkie danie. Smakują świetnie z kaszą gryczaną i czerwoną kapustą.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2330
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3472
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4198
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74157
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 573
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2330
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3472
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4198
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74157
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 573
Składniki
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Mieszamy dokładnie. Jeśli ciasto się nie trzyma, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Odrywamy porcje mięsa, formujemy kulki i wyrabiamy w dłoniach, aby klopsiki się nie rozpadały. Kroimy cebulę w piórka, pieczarki myjemy i kroimy w ósemki. Na patelni podgrzewamy olej. Smażymy cebulę i pieczarki przez kilka minut. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Kiedy bulion zacznie się gotować dodajemy delikatnie klopsiki. Gotujemy na niedużym ogniu około 15 minut. Do połowy szklanki wody dodajemy śmietanę i mąkę, dokładnie mieszamy. Dodajemy trochę ciepłego bulionu, mieszamy i wlewamy do sosu. Na końcu dodajemy koperek i gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku. Klopsiki podajemy z buraczkami lub kapustą oraz kaszą, ryżem, ziemniakami lub kluskami - pasują do wszystkiego.