Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne klopsiki w pysznym, kremowym koperkowym sosie. To proste, pyszne szybkie danie. Smakują świetnie z kaszą gryczaną i czerwoną kapustą.
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3008
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 460
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2588
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3008
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 460
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2588
Składniki
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Mieszamy dokładnie. Jeśli ciasto się nie trzyma, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Odrywamy porcje mięsa, formujemy kulki i wyrabiamy w dłoniach, aby klopsiki się nie rozpadały. Kroimy cebulę w piórka, pieczarki myjemy i kroimy w ósemki. Na patelni podgrzewamy olej. Smażymy cebulę i pieczarki przez kilka minut. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Kiedy bulion zacznie się gotować dodajemy delikatnie klopsiki. Gotujemy na niedużym ogniu około 15 minut. Do połowy szklanki wody dodajemy śmietanę i mąkę, dokładnie mieszamy. Dodajemy trochę ciepłego bulionu, mieszamy i wlewamy do sosu. Na końcu dodajemy koperek i gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku. Klopsiki podajemy z buraczkami lub kapustą oraz kaszą, ryżem, ziemniakami lub kluskami - pasują do wszystkiego.