Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki z uśmiechem

Klopsiki z uśmiechem

Autor:

Przepisów i artykułów: 498 Ocena: 3592

Dodano:

Odsłon: 137

Tradycyjne klopsiki z mięsa mielonego wołowo-wieprzowego z kawałkiem papryki wewnątrz - przekrojone na pół klopsiki zachęcają do konsumpcji paprykowym uśmiechem:) Najlepiej smakują podane z buraczkami i ziemniakami.

Składniki

  • mięso mielone 60 dag
  • cebula czerwona 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • jajko 1 szt
  • bułka tarta 2 łyżki kopiaste
  • papryka czerwona 1 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • mielona papryka do smaku
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, przesmażamy na rozgrzanym na patelni tłuszczu i studzimy.
    Mięso mielone przekładamy do miseczki, dodajemy jajko, bułkę tartą, czosnek z cebulą i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką mieloną. Dokładnie wyrabiamy.
    Paprykę myjemy, osuszamy, oczyszczamy z nasion i kroimy na kawałki.
    Porcje mięsa mielonego układamy na dłoni, rozklepujemy na płaski placek, układamy kawałek papryki i formujemy klopsa - tak by papryka była w środku /jeśli będzie wystawać będzie się przypalać podczas smażenia/
    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim klopsiki na złoty kolor z wszystkich stron.
    Podajemy z ziemniakami i buraczkami lub surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń