Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsy rybne z makaronem konjac

Klopsy rybne z makaronem konjac

Autor:

Przepisów i artykułów: 410 Ocena: 3864

Dodano:

Odsłon: 219

Delikatne, miękkie klopsy z tołpygi podane z makaronem konjak smażonym w azjatyckich przyprawach. Makaron konjak w smaku przypomina ryżowy lub sojowy, ale praktycznie nie ma kalorii (w 100g - 8kcal).

Składniki

  • Klopsy:
  • Filet z tołpygi - 350g
  • Jajko - 1szt
  • Kasza manna - 1 łyżka
  • Bułka tarta - 3 łyżki
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
  • Makaron:
  • Makaron konjac - 200g gotowego (jest sprzedawany już przygotowany tylko do odcedzenia)
  • Kapusta pekińska (białe części) - 300g
  • Marchew - 1szt
  • Przyprawy mielone:
  • imbir, chilli, trawa cytrynowa, kolendra i kumin
  • Olej - ok 1 łyżka
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Klopsy rybne z makaronem konjac

Przygotowanie

  1. Klopsy:
    Mięso z fileta mielimy (maszynką albo blenderem), albo kroimy na małe kawałeczki. Mieszamy z jajkiem, kaszą, bułką tartą i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na niedużym ogniu z każdej strony do mocnego zarumienienia.

    Makaron:
    Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Białe części kapusty pekińskiej szatkujemy, marchew trzemy na grubych oczkach. Smażmy na oleju ze wszystkimi przyprawami. Kiedy kapusta zacznie mięknąć dodajemy makaron. Smażymy razem 2 minuty. Makaron konjac jest bardzo neutralny w smaku, przyjmuje smak dodanych przypraw.

    Klopsy podajemy na makaronie. Świetnym dodatkiem do tego dania jest sos z ogórkiem z tego przepisu:
    https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-ostry-sos-z-ogorkiem,186885,sprytnachochla.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń