Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na klopsy z jajkiem jest na tyle prosty, że każdy może je przygotować. Dużym plusem jest to, że przekąski są gotowe do spożycia od razu po przygotowaniu. Świetnie smakują na ciepło i na zimno. Sprawdzą się jako przystawka na rodzinnym przyjęciu. Klopsy mogą być popisowym daniem na wielkanocnym stole, lecz możesz je przygotować przez cały rok. Latem serwuj je z surówką z sezonowych warzyw, a zimą z ćwikłą lub sosem tatarskim i korniszonami.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1574
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 313
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1574
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 313
Składniki
Ugotuj jajka na twardo w osolonej wodzie, ostudź i obierz. Jeśli używasz mielonego mięsa, dopraw go solą, pieprzem i suszonym majerankiem. W przypadku białej kiełbasy oderwij z niej osłonkę, rozgnieć widelcem mięso, dodaj majeranek i wymieszaj. Podziel mięso na 8 równych części. Z każdej porcji uformuj kulę, spłaszcz i do środka włóż jajko. Następnie owiń kiełbasę wokół każdego jajka i uszczelnij. Odłóż na talerz.
W dwóch miseczkach przygotuj roztrzepane jajko i bułkę tartą. Powstałe klopsy zanurzaj w jajku, a następnie obtaczaj w bułce tartej. Masz teraz dwie możliwości. Możesz usmażyć klopsy na głębokim tłuszczu lub we frytkownicy lub upiecz przekąski w piekarniku. Jeśli wybierasz dugą opcję. Włóż blachę wyłożoną papierem do pieczenia z klopsami do pieca nagrzanego do 190°C i piecz około ok. 30 minut. Przekąskę podawaj od razu po przygotowaniu, ponieważ najsmaczniejsza jest w dniu wykonania.