Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na klopsy z jajkiem jest na tyle prosty, że każdy może je przygotować. Dużym plusem jest to, że przekąski są gotowe do spożycia od razu po przygotowaniu. Świetnie smakują na ciepło i na zimno. Sprawdzą się jako przystawka na rodzinnym przyjęciu. Klopsy mogą być popisowym daniem na wielkanocnym stole, lecz możesz je przygotować przez cały rok. Latem serwuj je z surówką z sezonowych warzyw, a zimą z ćwikłą lub sosem tatarskim i korniszonami.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12193
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1368
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12902
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4910
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12193
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1368
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12902
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4910
Składniki
Ugotuj jajka na twardo w osolonej wodzie, ostudź i obierz. Jeśli używasz mielonego mięsa, dopraw go solą, pieprzem i suszonym majerankiem. W przypadku białej kiełbasy oderwij z niej osłonkę, rozgnieć widelcem mięso, dodaj majeranek i wymieszaj. Podziel mięso na 8 równych części. Z każdej porcji uformuj kulę, spłaszcz i do środka włóż jajko. Następnie owiń kiełbasę wokół każdego jajka i uszczelnij. Odłóż na talerz.
W dwóch miseczkach przygotuj roztrzepane jajko i bułkę tartą. Powstałe klopsy zanurzaj w jajku, a następnie obtaczaj w bułce tartej. Masz teraz dwie możliwości. Możesz usmażyć klopsy na głębokim tłuszczu lub we frytkownicy lub upiecz przekąski w piekarniku. Jeśli wybierasz dugą opcję. Włóż blachę wyłożoną papierem do pieczenia z klopsami do pieca nagrzanego do 190°C i piecz około ok. 30 minut. Przekąskę podawaj od razu po przygotowaniu, ponieważ najsmaczniejsza jest w dniu wykonania.