Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj kluchy z mięsem , okraszane skwarkami z boczku wędzonego i cebuli. Proste i smaczne. Polecam
miska, tarka, patelnia, łyżka, nóż, ścierka,
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 514
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 282
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9754
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1143
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4492
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 514
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 282
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9754
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1143
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4492
Składniki
Ziemniaków (1,5 kg.) obrać, ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić, przecisnąć przez praskę i ostudzić. Drugą część ziemniaków ( 2 kg.)po obraniu zetrzeć na tarce (drobne oczka) i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Starte odciśnięte ziemniaki połączyć z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami, dodać jajko, doprawić solą i dokładnie wymieszać (gdyby ciasto było za luźne dodać mąki ziemniaczanej i ponownie wymieszać). Farsz: Mięso mielone doprawić według swojego uznania dodając ulubione przyprawy, dodać jajko, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać do połączenia składników. Dłońmi nabierać porcje ciasta, rozpłaszczać na placuszki, na środek nakładać porcje farszu mięsnego, zlepiać brzegi, formować okrągłe kluchy. Gotować porcjami w osolonej wodzie około 10 - 15 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody (gotować na małym ogniu). Po ugotowaniu wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. Boczek wędzony pokroić w kostkę wytopić na skwarki z dodatkiem oleju. Skwarkami okraszać kluchy. Rada: Pamiętajmy, że ziemniaki starte na tarce musimy dobrze odcisnąć.
Starte odciśnięte ziemniaki na kluchy.
Gotowa masa na kluchy z mięsem .
Farsz mięsny.
Gotowanie kluchów.