Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe kluseczki dyniowe z kawałkami dyni, rukolą, parmezanem i serem ricotta. Doskonała propozycja na sycący, wegetariański obiad, który zachwyci Wasze podniebienie.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 220
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 196
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 220
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 196
Składniki
Do przygotowania kluseczek potrzebujemy około 1 kg dyni. Jeśli mamy jej więcej, możemy wykorzystać ją do podania kluseczek (1 kg puree z dyni do ciasta na kluseczki, 300 g puree z dyni do podania i 300 g pieczonej dyni w kawałkach do podania). Dynię myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne z włóknami, następnie dzielimy dynię na małe kawałki i układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Kawałki dyni przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. Dynia powinna być miękka.
Upieczoną dynię studzimy, obieramy ze skórki. Jeśli upiekliśmy więcej dyni, część możemy odłożyć i pokroić w drobną kostkę (podamy ją razem z gotowymi kluseczkami). Pozostałą część przekładamy do miski i blendujemy na gładkie puree (nadmiar puree wykorzystujemy do podania z kluseczkami).
Do wystudzonego puree dodajemy mąkę, jajko i przyprawy. Wyrabiamy ciasto. Forujemy z niego wałeczek i kroimy na kawałeczki równej wielkości.
Kluseczki gotujemy w osolonym wrzątku przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Kluski odcedzamy, ugotowane hartujemy w misce z zimną wodą, ponownie odcedzamy.
Gotowe kluseczki nakładamy na talerze, serwujemy z puree z dyni, dynią pieczoną i pokrojoną w kosteczkę, tartym parmezanem, świeżą rukolą i serkiem ricotta. Smacznego!