Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluseczki dyniowe z pulpecikami to idealnie jesienne danie, pełne smaku, kolorów i aromatów. Nie mogło zabraknąć najbardziej jesiennego warzywa – dyni hokkaido, która dodaje całości słodyczy, a odrobina chili nadaje pikanterii.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1361
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1361
Składniki
Przygotuj kluski. Ziemniaki obierz. Pokrój je razem z dynią na średniej wielkości kawałki i gotuj do miękkości. Następnie odcedź.
Przeciśnij wszystko przez praskę do ziemniaków i zagnieć gładkie ciasto razem z pozostałymi składnikami.
Przykryj ciasto folią i odstaw na ok. 30 minut. Sprawdź konsystencję – jeśli ciasto jest zbyt miękkie, by formować kluski, dodawaj po łyżce mąki do uzyskania odpowiedniej gęstości. Zagnieć całość ponownie.
Z ciasta formuj długie paseczki jak na kopytka, ale o średnicy wielkości orzecha włoskiego. Odcinaj kulki. W razie chęci możesz uformować idealne kulki, lekko spłaszczone gnocchi lub pozostawić w postaci kopytek. Odłóż kluseczki na bok.
Przygotuj pulpety. Wszystkie składniki pulpetów wymieszaj w misce do uzyskania gładkiej konsystencji. Uformuj kulki o wielkości 2-3 razy większej od kluseczek dyniowych.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż pulpety na rozgrzanym tłuszczu do ładnego zbrązowienia ze wszystkich stron. Zdejmij mięso z ognia.
Przygotuj sos. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na tej samej patelni.
Dodaj pomidory z puszki, a następnie dolej wody wymieszanej z koncentratem pomidorowym i wszystkie pozostałe składniki.
Zredukuj sos do momentu rozpadnięcia się pomidorów. Możesz go zostawić w tej formie lub zblendować na gładko w malakserze.
Do sosu dodaj pulpety. Przykryj całość pokrywką i duś przez ok. 15-20 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, przemieszaj wszystko i dołóż kluseczki dyniowe. Ponownie przemieszaj i zdejmij z ognia.
Kluseczki dyniowe z pulpecikami podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.