Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski serowe lub inaczej leniwe, są bardzo popularne, ale często o nich zapominamy. Warto je mieć w swoim domowym menu.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4168
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34255
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1871
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113677
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4168
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34255
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1871
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113677
Składniki
Włóż ser do miski i dokładnie rozgnieć, ja użyłem do tego sitka do gniecenia ziemniaków. Do sera wsyp mąkę, sól, dodaj żółtka i całość dokładnie wymieszaj. Bardzo ważne jest, by nie dawać więcej mąki, ponieważ im więcej dajemy mąki, tym twardsze będą kluski.
Białka ubijam na sztywno przy pomocy miksera. Możesz do nich dodać szczyptę soli.
Pianę z białek umieść w misce z masą serową i delikatnie wmieszaj przy pomocy szpatułki. Taka, masa jest lepka, ale nie dokładaj jednak więcej mąki.
Dużą łyżką nakładaj spore porcje masy serowej na miejsce, w którym wcześniej posypana została warstwa mąki. Wyłożoną porcję masy serowej lekko oprósz mąką. Zaczynamy rolować wałek o średnicy około 3 cm. Nożykiem krój po skosie kluski o podobnej wielkości. Widelcem robimy fakturę na wierzchu kluska.
Zagotuj wodę w garnku i wrzucaj do garnka z gotującą się wodą przygotowane kluski. Woda nie powinna mocno bulgotać. Po chwili leniwe pierogi wypłyną na powierzchnię. Leniwe gotuj jeszcze 1-2 minuty i wyławiaj je łyżką cedzkową. W ten sposób ugotuj wszystkie kluski. Pierogi leniwe warto dobrze odcedzić po wyłowieniu z wody.
Możemy podawać je z bułką tartą smażoną na maśle lub polane śmietaną i posypane cukrem Ja wybrałem pierwszą wersją.
I tak oto mamy już nasze smaczne jarskie danie. Smacznego