Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i śliczne malutkie kluseczki. Wyśmienicie smakują zarówno wersji na słodko jak i wytrawnej. Takie kluseczki mogą byś samodzielnym prostym daniem lub efektownym dodatkiem do dania głównego.
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10057
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 509
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5155
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10057
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 509
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5155
Składniki
Obrane marchewki kroimy w plasterki. Przekładamy do głębokiej patelni. Dodajemy masło, miód, sól i wodę. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż marchewka będzie miękka.
Gdy marchewka jest miękka zwiększamy ogień i zdejmujemy przykrywkę. Odparowujemy płyn. Po odparowaniu wody miód powinien się skarmelizować.
Marchewkę miksujemy na mus.
Do musu stopniowo dodajemy mąkę, mieszamy. Powinniśmy otrzymać gładkie ciasto, konsystencją przypominającą masę na kluski śląskie. Dłonie smarujemy olejem i z ciasta lepimy małe kuleczki. W każdej kuleczce robimy palcem dołek. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty.
Kluseczki można podawać z wody jako dodatek do dań z drobiu lub ryb. Świetnie smakują również w wersji na słodko z ulubionym musem owocowym lub syropem klonowym. Można je również po prostu odsmażyć na maśle i posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki. W każdej wersji świetnie się prezentuję i jeszcze lepiej smakują.