Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i śliczne malutkie kluseczki. Wyśmienicie smakują zarówno wersji na słodko jak i wytrawnej. Takie kluseczki mogą byś samodzielnym prostym daniem lub efektownym dodatkiem do dania głównego.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 197
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 215
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1314
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 532
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 197
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 215
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1314
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 532
Składniki
Obrane marchewki kroimy w plasterki. Przekładamy do głębokiej patelni. Dodajemy masło, miód, sól i wodę. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż marchewka będzie miękka.
Gdy marchewka jest miękka zwiększamy ogień i zdejmujemy przykrywkę. Odparowujemy płyn. Po odparowaniu wody miód powinien się skarmelizować.
Marchewkę miksujemy na mus.
Do musu stopniowo dodajemy mąkę, mieszamy. Powinniśmy otrzymać gładkie ciasto, konsystencją przypominającą masę na kluski śląskie. Dłonie smarujemy olejem i z ciasta lepimy małe kuleczki. W każdej kuleczce robimy palcem dołek. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty.
Kluseczki można podawać z wody jako dodatek do dań z drobiu lub ryb. Świetnie smakują również w wersji na słodko z ulubionym musem owocowym lub syropem klonowym. Można je również po prostu odsmażyć na maśle i posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki. W każdej wersji świetnie się prezentuję i jeszcze lepiej smakują.