Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spytacie dlaczego cyganione zatem są to kluski w smaku tak jak czarne ale zrobione łatwiejszym sposobem trochę okłamane .Jak nie mam za bardzo czasu to właśnie takie kluski robię i są pyszne. Takie kluski podaje z pysznym sosem i dobrym kawałkiem mięsa.
tarka, garnek, miska,
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 118
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21520
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 111
Polecam.
Odsłon: 839
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 118
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21520
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 73
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 111
Polecam.
Odsłon: 839
Składniki
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy a następnie przeciskamy przez praskę. 3 obrane opłukane ziemniaki ścieramy na tarce, następnie przekładamy na sitko w celu odsączenia nadmiaru wody. Wody z startych ziemniaków nie wylewamy zostawiamy w naczyniu. Odsączone starte ziemniaki łączymy z ziemniakami przeciśniętymi przez praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i sól do smaku a na koniec skrobie jaka została z odciśniętych startych ziemniaków. Całość dokładnie mieszamy i formujemy kluski. Kluski wkładamy do gotującej osolonej wody i gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnie wody i gotujemy na małym ogniu około 5 - 7 minut co jakiś czas przemieszać. Wyjmujemy jedną kluskę i sprawdzamy krojąc ją na pół czy jest ugotowana czy jeszcze nie. Do gotowania klusek dodać wodę po odsączeniu startych ziemniaków. Rada; Jeżeli ziemniaki są małe to można zetrzeć 4 sztuki.