Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski dyniowe świetnie smakują z okrasą z cebulą i boczkiem, ale nie tylko. Możesz je również przygotować jako dodatek do dań mięsnych albo jako urozmaicenie kremowego sosu grzybowego.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 364
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11153
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3889
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1342
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 364
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11153
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3889
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1342
Składniki
Dynię pokrój na ósemki, owiń folią aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220°C ok. 1,5 godziny. Po ostudzeniu, oddziel łyżką miąższ od skóry, zmiksuj i przetrzyj na gładkie purée.
W tym czasie ugotuj też ziemniaki w osolonej wodzie. Przeciśnij je przez praskę i odstaw do wystudzenia.
Teraz połącz składniki wraz z solą i pieprzem. Przełóż je na duży półmisek i wylep dokładnie. Podziel je teraz na 4 części. Jedną z nich odłóż w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną w taki sposób, aby wyrównać poziom z pozostałymi w misce ziemniakami i dynią.
Całość ugnieć na jednolitą masę (razem z odłożoną częścią). Uformuj niewielkie kulki i zrób w środku dziurkę.
Zagotuj wodę z solą. Zmniejsz ogień i wrzucaj partiami kluski dyniowe. Gotuj około 2 minuty od wypłynięcia.