Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski dyniowe świetnie smakują z okrasą z cebulą i boczkiem, ale nie tylko. Możesz je również przygotować jako dodatek do dań mięsnych albo jako urozmaicenie kremowego sosu grzybowego.
Szukasz szybkiego prostego przepisu na sobotni obiad, oto propozycja dla Cieb...
Odsłon: 526
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 1788
Szukasz szybkiego prostego przepisu na sobotni obiad, oto propozycja dla Cieb...
Odsłon: 526
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 1788
Składniki
Dynię pokrój na ósemki, owiń folią aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220°C ok. 1,5 godziny. Po ostudzeniu, oddziel łyżką miąższ od skóry, zmiksuj i przetrzyj na gładkie purée.
W tym czasie ugotuj też ziemniaki w osolonej wodzie. Przeciśnij je przez praskę i odstaw do wystudzenia.
Teraz połącz składniki wraz z solą i pieprzem. Przełóż je na duży półmisek i wylep dokładnie. Podziel je teraz na 4 części. Jedną z nich odłóż w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną w taki sposób, aby wyrównać poziom z pozostałymi w misce ziemniakami i dynią.
Całość ugnieć na jednolitą masę (razem z odłożoną częścią). Uformuj niewielkie kulki i zrób w środku dziurkę.
Zagotuj wodę z solą. Zmniejsz ogień i wrzucaj partiami kluski dyniowe. Gotuj około 2 minuty od wypłynięcia.