Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jedne z pierwszych klusek, które nauczyłam się robić. Najważniejsze by wyczuć, czy konsystencja ciasta jest odpowiednia (mąka mące jest nierówna i nie zawsze tyle samo gramów daje taki sam efekt). Takie kluski są bardzo uniwersalne. Często podawałam je do mięsnych sosów czy gulaszu. Ale są też pyszne na słodko.
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21609
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 77
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 102
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 190
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21609
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 77
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 102
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 190
Składniki
Do miski przełożyć rozbite jajko, 3-4 łyżki wody, pół łyżeczki soli i wymieszać widelcem. Gdy masa jest roztrzepana, stopniowo dodawać mąkę i mieszać widelcem, aby zniknęły grudki. Ciasto ma być dość gęste, ciągnące się, a intensywne mieszanie ma je napowietrzyć. Zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Najpierw zanurzać łyżkę do zupy w wodzie, potem nabierać kluska wielości 1/3 łyżki i wkładać do wody. Kluski gotujemy 5-7 minut. Wymieszać na gładką masę pół szklanki wody i 3 łyżki mąki pszennej. Kolejne pół szklanki wody podgrzać, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i zagotować. Do gotującej się śmietany dodać mąkę z wodą. Wlewać mieszając, by nie zostawić grudek, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać cukier i cukier waniliowy do smaku, wymieszać. Bakalie delikatnie rozdrobnić (głównie orzechy). Na patelni rozpuścić olej kokosowy, dodać miód oraz bakalie. Całość chwilę smażyć, mieszając. Gotowe kluski wyłożyć łyżką cedzakową na talerz, polać sosem śmietanowym i wyłożyć bakalie. Całość udekorować kawałkami owoców.