Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski kładzione łyżką to bardzo szybkie, tradycyjne danie polskiej kuchni. Można wykorzystać je na sposobów – np. jako dodatek do dania mięsnego, w zupie – albo zaserwować z dowolnym sosem. W ostatnim wariancie stanowią samodzielne, szybkie danie. Poniżej znajdziesz przepis na kluski kładzione z sosem pieczarkowym. Możesz zastąpić go np. gulaszem albo sosem jogurtowym ze świeżymi owocami.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 50
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 50
Składniki
Umyj pieczarki i pokrój. Posiekaj drobno cebulę. Podsmaż cebulę i pieczarki na maśle klarowanym. Pod koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wlej wino i duś pod przykryciem około 10 minut. Wlej śmietanę, wymieszaj i duś jeszcze chwilę.
Wbij jajka do miski i rozkłóć. Dodaj mąkę, odrobinę soli, zamieszaj (trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach). Wyrabiaj składniki na jednolite ciasto, stopniowo dodając wodę (możesz zastąpić ją mlekiem, zwłaszcza gdy planujesz podać kluski kładzione ze słodkim sosem). Ciasto ma osiągnąć gęstą, gładką konsystencję.
Zagotuj w garnku około 2 l wody. Gdy zacznie wrzeć, ustaw palnik na średnią moc. Maczaj łyżkę we wrzątku, odkrawaj nią niewielkie porcje ciasta i wrzucaj do garnka. Gdy kluski zaczną wypływać po kilku minutach na powierzchnię wody, wyławiaj je łyżką cedzakową.
Podawaj kluski gorące, polane przygotowanym sosem i udekorowane natką pietruszki.