Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski kudłate z Małopolski to regionalne danie, które zdobywa coraz większą popularność także w innych regionach Polski. Choć potrawy z samych ziemniaków są znane wszędzie i bardzo lubiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci, to kluski kudłate wyróżniają się ciekawym sposobem przyrządzenia, dzięki czemu są pyszne, idealnie elastyczne i miękkie. Wspaniale chłoną sos z gotowania mięsa. Z pewnością nikt z domowników nie będzie narzekał na stale obecne ziemniaki.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 37
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2214
Polecam.
Odsłon: 428
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 633
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1978
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 37
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2214
Polecam.
Odsłon: 428
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 633
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1978
Składniki
Ziemniaki obierz. Połowę z nich ugotuj w osolonej wodzie. Drugą połowę zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
Ugotowane ziemniaki odcedź z wody, odlewając ją do osobnego garnka. Ziemniaki odstaw na chwilę, by jeszcze odparowały wilgoć. Następnie przeciśnij je przez praskę lub ubij tłuczkiem.
Po ostygnięciu wody z gotowania ziemniaków delikatnie odlej samą wodę na górze, pozostawiając skrobię zgromadzoną na dnie.
W misce połącz ze sobą: surowe ziemniaki, gotowane ziemniaki, skrobię, mąkę i sól. Całość powinna mieć jednolitą i dość elastyczną konsystencję.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Z masy formuj kluski za pomocą łyżki lub nabieraka do lodów. Wrzucaj je na wrzątek i gotuj przez 2 minuty od wypłynięcia.
Kluski kudłate z Małopolski podawaj z dodatkiem skwarek z cebuli lub boczku. Mogą stanowić świetną alternatywę dla klasycznych ziemniaków i świetnie komponują się z gotowanym lub duszonym mięsem.