Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Postanowiłam zrobić kluski leniwe trochę inaczej czyli "nie na słodko" wyszły rewelacyjne :)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22512
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14805
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4595
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44055
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 599
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 601
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22512
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14805
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4595
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44055
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 599
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 601
Składniki
Robimy kluski: twaróg wrzucamy do miski, rozdrabniamy widelcem, następnie wbijamy jajko i dosypujemy mąkę. Zagniatamy ciasto, starając się nie dosypywać zbyt dużo mąki - im więcej mąki tym wyjdą twardsze.
Dzielimy ciasto na mniejsze kawałki, z każdego kawałka ciasta formujemy zgrabny wałeczek i kroimy kluski.
Gotujemy wodę z solą i gotujemy kluski od momentu wypłynięcia na powierzchnię 3-5 min - zawsze można wyciągnąć i przekroić jednego kluska żeby sprawdzić czy nie są w środku surowe. Wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową.
W międzyczasie kroimy cebulkę i czosnek, rozgrzewamy na patelni olej z pomidorów suszonych. Na patelnię dorzucamy cebulkę i czosnek, dodajemy bazylię i oregano -ja miałam suszone zioła. Dorzucamy pokrojone suszone pomidory, Chwilę wszystko podsmażamy.
Na koniec szatkujemy świeżą natkę pietruszki, wrzucamy na patelnię i mieszamy. Na talerzu kładziemy kluski, okraszamy je zawartością patelni posypujemy łyżeczką tartego sera.
i Smacznego :)