Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 13-09-2020
Klasyka domowego gotowania, prosto i pyszynie, prawdziwy comfort food.
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 397
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 138
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 397
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 138
Składniki
Twaróg rozgnieść bardzo dokładnie widelcem razem z jajkiem , dodać mąkę i sol zmieszać dokładnie, ciasto uformować w kulkę. Stolnicę podsypać mąką. Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek rolując na stolnicy. Każdy wałek pociąć ukośnie na kawałki.
W garnku zagotować wodę, wrzucić połowę klusek, Poczekać aż wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze ok 30 sekund i wyłowić łyżką na talerz. Tak samo ugotować pozostałe kluski. Na patelni rozgrzać masło, dodać bułkę i lekko zarumienić, dosypać cukier, wymieszać i przełożyć kluski, obtoczyć w bułce z masłem i podawać.